De eerste uitbraakfase: waarschuwen en voorlichten
De crisis begint in Nederland in maart met een eerste besmetting op eigen bodem. De ‘eerste uitbraakfase’ noemt premier Rutte het later. Vrijwel direct zijn de gevolgen merkbaar, ook in de advertentiewereld. Merken staken campagnes omdat ze niet passen bij de maatregelen of omdat ze simpelweg hun budget op andere plekken nodig hebben; met de onzekerheid van de dalende beurzen, afgelaste evenementen, gesloten winkels en horeca wordt vaak het eerste bezuinigd op reclame.
Uit onderzoek blijkt echter dat – mits het budget daar is – het onder meer voor je merkpositie en top of mind merkbekendheid aan te raden is om in deze eerste fase – maar ook in latere – zichtbaar te blijven en ook het Nederlands publiek vindt dat er reclame gemaakt mag worden. Hiervoor hoeft je reclame niet afgestemd te zijn op de situatie, al kan het wel verstandig zijn om de crisis niet helemaal te negeren: denk er bijvoorbeeld over na of en hoe je groepen in beeld wil brengen.
Heb je de mogelijkheid om je commercial aan te passen? Doe dat dan vooral: reclames met een geruststellende boodschap worden in deze fase meer gewaardeerd en ook in latere fases kan inhaken goed werken. Het op deze manier aanhaken op de actualiteit genereert aandacht en kan je spot relevanter maken, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights. Zorg daarbij wel voor een goed onderbouwde link tussen je coronagerelateerde commercial en je merk. Doe je dit niet, dan genereer je geen impact.1 Omdat er veel inhakende campagnes zullen zijn, is het daarnaast aan te raden om te letten op de onderscheidenheid van je commercial: benadruk bijvoorbeeld je merk, product en waar je voor staat.2