Tekst: Patricia Sonius
Onlangs zei mijn dochter van vijf tegen me: “Mama, jij gaat zo sporten want je hebt kleding aan met een flits erop!”. Ze herkende de beroemde ‘swoosh’ van het Nike-logo meteen. Dit laat nog maar eens zien wat een krachtig effect een merklogo kan hebben: zo’n distinctive brand asset stimuleert de herkenning van en associaties met je merk. Zelfs dus al van jongs af aan.
Zelf ben ik sinds ik klein ben fan van Loeki, het leeuwtje uit de Ster-blokken dat evenals het Nike-logo al 50 jaar bestaat. Loeki geniet grote bekendheid in Nederland, maar zijn karakters zoals hij ook waardevol als distinctive brand assets? Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van het verbinden van een karakter aan je merk? En waar moet je op letten om dit succesvol te doen?
Een karakter als aandachtstrekker
Er zijn veel merken die ons vermaken met karakters als brand asset: van Flipje van De Betuwe-jam, het Page-hondje en Kapitein Iglo tot het Robijn-beertje, het Michelin-mannetje en de Milka-koe.
Wat echter opvalt, is dat veel van deze bekende voorbeelden, net als Loeki, al wat ouder zijn. Hierdoor leeft het idee dat zo’n geanimeerd karakter ouderwets of achterhaald zou zijn. Twijfels die ook bij Ster aanwezig waren voordat Loeki zijn rentree maakte.
Eigenlijk is dit geheel onterecht, zeker wanneer je bedenkt dat onze aandacht als eerste uitgaat naar gezichten – een gevolg van ons sociale overlevingsmechanisme: karakters zijn dus vaak goede aandachtstrekkers. Dat blijkt ook uit de succesvolle terugkeer van Loeki, die er onder meer voor zorgt dat de televisiekijker met meer aandacht naar het reclameblok kijkt. Met dat in het achterhoofd is het helemaal niet gek om ook in deze tijd een karakter te verbinden aan je merk.
Een mens of animatie als karakter: de voor- en nadelen
Overweeg je een karakter te koppelen aan je merk? Denk dan goed na over de vorm. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een bekend persoon, zoals George Clooney. Een voordeel hiervan is dat zo’n beroemd iemand snel de aandacht trekt omdat er al een grote mate van bekendheid is. Aan de andere kant kan dit ook een valkuil zijn: soms heeft de kijker al bestaande associaties met zo’n persoon die niet passen bij je merk.
Een andere optie is om te kiezen voor een geanimeerd karakter, zoals de eerdergenoemde voorbeelden. Dit soort karakters zijn beter in de hand te houden: je kunt ze kneden waar nodig, zelf associaties creëren én ze hebben geen houdbaarheidsdatum. Wel geldt dat je zelf dan nog bekendheid op moet bouwen en laat dat nu ontzettend belangrijk zijn.
Het belang van bekendheid en uniciteit
Voor het opzetten van een succesvolle distinctieve brand asset geldt namelijk bekendheid (de mate waarin de brand asset aan jouw merk wordt gekoppeld) naast uniciteit (de mate waarin de brand asset alleen geldt voor jouw merk) als een voorwaarde, zo stelt expert op dit gebied, Jenni Romaniuk.1 Kortom: het is van cruciaal belang dat je karakter bekendheid heeft en gekoppeld is aan jouw merk.